Anna Arvidsson

Foto: Göran Segeholm
Jag har alltid skrivit – i någon form. Från dagböcker, brev och noveller till akademiska uppsatser och informationstexter. När jag började läsa kurser på Skrivarakademin i Stockholm trodde jag att min debutroman skulle vara en verklighetsnära relationsroman. Mitt första kompletta manus blev något helt annat. Det kom att handla om ordbrodöser.
En brodös är en kvinna som broderar, men en ordbrodös ägnar sig inte åt handarbete. Hon skriver istället. Med skrivna ord kan hon styra dina tankar och handlingar. Du märker aldrig när du blir hennes marionett.
I januari 2017 debuterade jag på Rabén & Sjögren med romanen Ordbrodösen.
Kontakta mig: ordbrodosen@gmail.com
Instagram: instagram.com/ordbrodosen
Hej!
Jag heter Martyna och är 16 år gammal.
Jag träffade din syster Jennifer i tordags när hon höll i en kurs om hur man söker jobb i min skola. Hon fick på något sätt veta att jag också skriver och gav mig detta bloggs länk och sa till att kontakta dig.
Det vore kul att få kanske lite tips, kanske någon gång träffas.
Jag har ingen aning vilka frågor i sånna fall jag skulle ställa, men jag är säker att det finns massvis med saker jag inte vet.
Särskild att efterom i min åldersgrupp finns värkligen få personer med samma intresse i böcker och noveller som jag, vore det jättekul att få prata med någon som faktist förstår varför min bokkollektion är mer värdefull för mig än något annat.
Tack så jätte mycket för att du läste detta.
Hej Martyna!
Vad roligt att du hör av dig! Jennifer berättade att hon hade träffat dig. Jag återkommer med ett mycket längre svar med tips och tankar snart!
Hoppas att du får en fin dag,
Anna
Hej Martyna!
Vad fint att höra om ditt skrivintresse. Jag skrev mycket i högstadiet och början av gymnasiet, men sen blev det en lång paus. De åren saknade jag verkligen skrivandet.
Just nu befinner jag mig i en intensiv period, men började med att skriva ner fyra tips som jag tycker är viktiga för att utvecklas som skribent. Ska berätta mer om min process framöver. Fråga gärna om det är något särskilt du undrar.
1) Läs mycket och se hur dina favoritförfattare hanterar dialog, karaktärsbeskrivningar, miljö och så vidare.
2) Skriv mycket och öva medvetet. Vad tycker du är lättast, roligast? Skriv det och njut! Vad är svårast? Öva på det.
3) Hitta andra som skriver och sammanhang där du är skribent. Det här har gett mig så mycket. Jag har hittat de flesta av mina skrivarvänner via Facebookgrupper. Det finns både stora generella grupper som Författare på Facebook (både utgivna och aspirerande författare) och många andra grupper beroende på vilken målgrupp du vill skriva för, vilken genre du vill skriva i och så vidare. Att söka på ”författare” och ”skriv” ger en hel del träffar. Jag har också träffat många fina människor via Instagram. Både de som skriver själva och de som läser och bloggar om böcker (#bookstagram). Mitt konto heter @ordbrodosen. I november varje år är det många som skriver extra mycket under NaNoWriMo (målet är att skriva 50.000 ord under november). Det ska finnas många lokala grupper som peppar varandra i samband med det.
4) Hitta personer att bolla text med. Jag lärde mig att visa ofärdiga texter och ge respons på andras texter på Skrivarakademin i Stockholm. Kurserna kostar men varje termin inleder de med gratis prova-på-föreläsningar. Jag har själv inte publicerat på till exempel Kapitel1 eller Whatpad, men vet att många andra gör det.
Hoppas att du får en riktigt fin skrivhöst <3
Anna
Pingback: Ordbrodösen (2017) av Anna Arvidsson | Boktajm
Pingback: Drömmen om att brodera med ord… | Anna Granberg